Saturday, 14 April 2012

Mengapa PERIOD anda tak menentu?

Berikut adalah 12 faktor yang menyebabkan haid (period) anda tak menentu:


 1. Tekanan: Tekanan dalam bentuk fizikal dan mental boleh mempengaruhi hormon anda dan seterusnya haid kita. Bila kita dalam keadaan tertekan badan akan mengeluarkan hormon stress yang boleh menganggu ovulasi dan seterusnya memberhentikan haid kita
 2. Masalah kesihatan: Sakit secara tiba-tiba seperti demam panas, menjalani pembedahan, atau sakit yang memerlukan rawatan intensif boleh memberikan tekanan fizikal terhadap badan dan seterusnya menganggu kedatangan haid kita
 3. Ubatan: Mungkin baru baru ini anda baru mencuba jamu atau menjalani rawatan traditional atau intensif untuk menguruskan badan. Sekiranya betul, kemungkinan besar ia punca mengapa haid anda lewat.
 4. Berlebihan hormon prolaktin: Hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid anda lewat berbulan-bulan lamanya. Sekiranya anda merasa seperti susu keluar dari puting payudara atau pening kepala, berjumpalah dengan doktor kerana kemungkinan besar anda mengalami masalah hyperprolatinemia.
 5. Menyusu badan: Sekiranya anda menyusu badan terutamanya secara eksklusif, haid anda mungkin tidak akan datang sehingga berbulan-bulan.
 6. Masalah tiroid: Rasa panas, berdebar dan kekurangan berat badan secara mendadak mungkin merupakan tanda yang anda mengidap penyakit tiroid. Jangan berlengah sekiranya ia disertai dengan haid yang sedikit atau tiada langsung.
 7. Gemuk: Berlebihan lemak dalam badan boleh memberikan ketidak-seimbangan hormon kerana ia menjadi tempat simpanan hormon estrogen. Berlebihan hormon estrogen akan menyebabkan haid anda terganggu seterusnya lewat haid. Cuba kurangkan 10% dari berat anda sekarang dan kemungkinan besar kitaran haid anda kembali seperti biasa.
 8. Terlalu kurus: Tidak cukup lemak dalam badan juga boleh memberikan masalah terhadapi haid anda. Ini kerap terjadi kepada mereka yang terlalu banyak senaman seperti atlit dan penari balet. Mendapatkan kembali berat badan yang sepatutnya dengan secara automatik akan mengembalikan haid anda semula.
 9. Tersilap kira: Masalah ini juga kerap terjadi. Dikatakan 40% wanita gagal mengingati dengan tepat tarikh sebenar haid mereka. Asal ia dalam kitaran 21-35 hari, haid anda andalah normal. Pastikan mencatit dalam nota hari pertama haid anda setiap bulan supaya anda tidak lagi risau.
 10. Menopous: Bagi mereka yang berusia lewat 40’an, mengalami haid yang semakin sedikit dan jarang-jarang adalah salah satu tanda menopos. Sekiranya bimbang, berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan dan sedikit ujian darah boleh membuat diagnosa yang tepat. Anda juga disarankan untuk menjalani pap smear untuk memastikan yang anda tidak mengalami masalah dipangkal rahim.
 11. Pencegah hamil: Sekiranya anda baru-baru ini mengambil hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon, ia adalah sebab mengapa haid anda lewat datang. Alat pencegah hamil berhormon menghalang ovulasi terjadi seterusnya kedatangan haid. Jadi jangan risau!
 12. Hamil: akhirnya, sebab mengapa anda lewat haid adalah kerana anda hamil!... congrats!! Ujian air kencing dengan mudah dapat memberikan pengesahan.

_______________________________________________________________________

Jika anda menghadapi masalah haid (period) yang tak menentu,
Anda disaran menggunakan produk Premium Beautiful, kerana:

Premium Beautiful direkacipta sesuai dipakai semasa period, malah amat digalakkan untuk meningkatkan tahap kesihatan wanita. Kebaikan pemakaian semasa haid (period) adalah:

 • Mengurangkan rasa sakit semasa haid.
 • Melancarkan pembuangan darah kotor / toksin melali period.
 • Menstabilkan hormon.
 • Mengatur haid (period) setiap bulan. (bagi yang bermasalah period tak menentu, sila monitor kesannya.
 • Mengurangkan dan seterusnya menyembuhakn penyakit senggugut.
 • Menyahkan sisa haid (period) yang lama, tertinggal di dalam rahim (pemakaian bulan pertama).

Nota:
 • Anda masih boleh memakai Girdle semasa period dengan memakai seluar dalam
 • Jika anda sentiasa menghadapi masalah haid lewat dengan kuantiti haid yang sedikit dan berat badan meningkat, anda dinasihatkan merujuk kepada doktor sakit puan dan melakukan 'screening' rahim kerana dibimbangi anda seorang yang berpenyakit, dan bukan bermasalah.
Bertindaklah dari sekarang untuk kesihatan dan keselesaan hidup di masa akan datang.
Alah membeli menang memakai (jaminan produk sepanjang hayat)


Call Dea @ 013-3137672 & book ur Premium Beautiful


NOW!!
No comments:

Post a Comment